Promocja Acai 90 kapsułek Zobacz większe

Acai 200 kapsułek

Nowy

Acai – naturalna ochrona komórek

Więcej szczegółów

77 Przedmioty

98,00 zł

Więcej informacji

Acai – naturalna ochrona komórek


Acai (Euterpe olerace), jest małą, ciemnoczerwoną do czarnego koloru jagodą, która rośnie w kiściach na wysokości ok. 25 metrów na palmie ACAI. Owoc składa się w ok. 80 % z jednego nasiona.
Palmy ACAI, których kiście mogą zawierać do 6 kg owocu, rosną przede wszystkim w dolnej Amazonii (północna Brazylia) w stanie Pará.
Owoce ACAI są małymi jagodami w kolorze ciemnoczerwonym aż do czarnego. Rosną na wysokości ok. 25m na palmach Acai. Zbiory są bardzo uciążliwe. Ludność tubylcza wspina się po cienkich drzewach do góry, obcina tam kiście z owocami i „przewiesza się” na następną palmę.

W brazylijskich Fitness Studiach i Barach nie można już sobie ich wyobrazić bez Acai. Nawet przy dietach nie może zabraknąć tych owoców z powodu wysokiej zawartości składników odżywczych. Również nasiona owoców Acai mają wielorakie zastosowanie. Jako nasiona, w karmie dla zwierząt a nawet jako biżuteria i ozdoby.

Handel Acai stał się w międzyczasie znaczącym źródłem dochodów Brazylii. Tendencja jest wzrastająca co oferuje szczególnie małym producentom / rolnikom pewne zatrudnienie i dochody. Podczas gdy zbiory owoców nie wyrządzają palmie Acai żadnych szkód, to pozyskiwanie tzw. „Palmito“ (szpik/miąższ znajdujący sie wewnątrz młodych pędów palmy) powoduje ścinanie całego drzewa.
Poprzez kupno owoców Acai i rezygnację z serc palmy tzw. „Palmito“, przyczyniamy się wszyscy do zachowania tak wartościowych palm Acai.
Jagody Acai zaliczane są z punktu ekologicznego i odżywczo-fizjologicznego do najwartościowszych skarbów regionu Amazonii. Z powodu wyjątkowego zbioru składników w owocach Acai, owoc ten staje się popularny i modny w Europie jako ”Top- środek spożywczy” bazując na wysokim udziale składników odżywczych i dużym działaniu antyoxydantów.


Co to jest ORAC ?
Oxygen Radical Absorbance Capacity - jest to naukowa metoda, która ustala całkowitą możliwość zneutralizowania wolnych rodników przez dany produkt spożywczy.
Wg tej metody naukowcy porównali w roku 2004 ok. 100 produktów spożywczych.
Acai doszło w roku 2006.
Jednostką pomiaru w tej metodzie to Mikromol Troloequivalent pro Gramm (μmol TE /g ).
Im wyższa liczba, tym większa neutralizacja wolnych rodników.
Acai ma 1027 ORAC.
Więcej wykazują tylko niektóre przyprawy (cynamon, goździki, oregano) i czekolada do pieczenia. Te środki spożywcze są jednak rzadko przez kogoś spożywane w dużych ilościach.
Aby osiągnąć dziennie 7.000 ORAC (wg amerykańskiej FDA aby zneutralizować wolne rodniki ) wystarczy spożyć 6,8g ACAI.


Antyoxydanty (chroniące komórkę, substancje roślinne)
Owoce Acai zawierają wyjątkowo dużą część antyoxydancyjnych Antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów), które występują również w czerwonym winie.
Z powodu fizycznego i psychicznego przeciążenia, złego odżywiania, nadużywania alkoholu i palenia papierosów powstają w dużych ilościach wolne rodniki, które zakłócają pracę naszego systemu immunologicznego i mogą przyspieszyć proces starzenia. Antyoxydanty pomagają zneutralizować wolne rodniki.


Acai zawiera witaminy B1, B2, B3, witaminy E, C, Fosfor, Wapń, Potas, Żelazo, Białko, nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega 6, Omega 9.
Jagody Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego.
Kwas elagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał antynowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Acai zawiera następujące składniki:
 AMINOKWASY: jagody Acai zawierają najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydryna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.
FITOSTEROLE: beta-sitosterol to najważniejszy sterol roślinny, jaki znaleziono w jagodach Acai.
ANTYOKSYDANTY: działają ochronnie na komórki, zapobiegając ich uszkodzeniu przez wolne rodniki.

Właściwości Acai:
- odmładzające
- przeciwnowotworowe
- polepsza pracę układu krążenia
- przyspiesza metabolizm tłuszczu
- zmniejsza poziom cholesterolu
- ochrania prostatę
- zmniejsza objawy alergii
- wzmocnia układ odpornościowy
- poprawia działania układu trawiennego i wydalniczego
- lepsza koncentracja
- lepszy sen i regeneracja sił
- oczyszczenie i detoksykacja organizmu

OBECNIE HIT W USA.
WIĘKSZOŚĆ AKTORÓW AMERYKAŃSKICH STOSUJE CODZIENNIE ACAI W CELU WZMOCMIENIA ORGANIZMU, LEPSZEJ KONCENTRACJI ORAZ OCHRONY PRZECIWNOWOTWOROWEJ.

Jakość:
Ponad rok zajmowaliśmy się intensywnie tematem ACAI. Po tym czasie udało się nam na podstawie naszej wiedzy i wiadomości znaleźć i oferować najwyższej jakości ekstrakt proszkowy Acai, który jest obecnie produkowany w Brazylii.
Nasze Acai spełnia wszystkie kryteria, które są stawiane najwyższej jakości ekstraktom.
1. Nasz dostawca posiada ponad 10-letnie doświadczenie w produkcji Acai.
2. Owoce są natychmiast po zbiorze transportowane do miejsca produkcji, które znajduje się w pobliżu.
3. Jest to niezwykle ważne jako, że świeżo zebrane owoce szybko się psują .
4. Przed dalszą obróbką następuje ręczna segregacja jakościowa, ponieważ tylko najlepsze jagody gwarantują wysokiej jakości produkt końcowy.
5. Świeże jagody Acai są ekstremalnie bogate w Antyoxydanty. Aby produkt końcowy, ekstrakt w proszku, zawierał równie dużo tych antyoxydacyjnych substancji, należy zwiększyć ilość produktu wyjściowego. Na 1 kg naszego ekstraktu z Acai potrzeba ok. 5kg owoców Acai.
6. Dokładnie jak owoce, tak samo ekstrakt w proszku ma charakterystyczny, ciemnofioletowy kolor.

Podsumowanie: Produkcja jest wyjątkowo pracochłonna i kosztowna. Niestety nie ma możliwości wyprodukowania wysokiej jakości proszku Acai mniejszym nakładem i przy tym zachowania stałej wysokiej jakości. Tanie ekstrakty nie spełniają powyżej wymienionych kryteriów, co udowodniły nam jednoznacznie liczne analizy i odwiedziny firm produkujących Acai w Brazylii.

Owoc z najwyższą zawartością naturalnych antyoxydantów.

Skład: 500 mg 100% czystego proszku Acai, kapsułka żelatynowa
Dawkowanie: 2-3 kapsułki dziennie. Połknąć, popijając.