Jatoba 100g Zobacz większe

Jatoba 100g

Nowy

Jatoba poprawia samopoczucie, wzmacnia, dodaje energii oraz przedłuża aktywność.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

18,00 zł

Więcej informacji

Drzewo Jatoba „hymenaea courbaril” pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych Amazonii i
niektórych regionów Ameryki Środkowej. Nasza Jatoba jest z wewnętrznej warstwy kory drzewa o jasnozielonych liściach, małych czerwonych pąkach i owalnych, brązowych, jadalnych owocach. W peruwiańskiej części Amazonii drzewo to zwane jest Azucar huayo, zaś jego brazylijska nazwa to Jatoba.

Jatoba jest starym tradycyjnym napojem rdzennych plemion Indian (podobnie jak Pau d'arco), a współcześnie jest ceniona wśród brazylijskich drwali jako napój energetyzujący pomagający im w ciężkiej pracy. Według Dr. Silva, picie Jatoba poprawia samopoczucie, wzmacnia, dodaje energii oraz przedłuża aktywność. Od 1930 roku Jatoba jest również dostępna w formie płynnego ekstraktu zwanego “Vinho de Jatoba”. Napój ten jest uznanym w całej Brazylii oraz USA energetyzerem.

Uprawa i zbiory
Nasza Jatoba pochodzi z naturalnie rosnących drzew i jest zbierana uwzględniając ochronę środowiska. By zachować gatunek, zbiera się jedynie niewielką część kory, która następnie jest suszona na słońcu. Nasz brazylijski dostawca z prawdziwą pasją i ogromnym doświadczeniem zbiera i przerabia Jatobę. Swoje sukcesy mierzy jakością a nie sprzedana ilością. Stała doskonała jakość stanowi podstawę naszej współpracy.

Właściwości
Zgodnie z analizą chemiczną kora Jatoba zawiera znaczne stężenie substancji mineralnych i pierwiastków śladowych takich jak mangan, rozpuszczalny silikon oraz naturalny stront odpowiedzialny za procesy metaboliczne kości. Zawiera również flawonoid zwany astilbiną. Wg badań klinicznych z 1997 roku, posiada on właściwości przeciwutleniające i chroniące wątrobę.

Przygotowanie: jedną łyżkę czubata należy gotować ok.5 minut w 1/2 litra wody. Odstawić na ok.15 minut do „naciągnięcia”.
Ważna jest ta cytryna ! Posłodzić miodem i dodać odrobinę soku z cytryny - tak przygotowana herbata optymalizuje działanie składników mineralnych.