Pestki moreli (jadra gorzkie) 250g Zobacz większe

Pestki moreli (jadra gorzkie) 250g

Nowy

Charakterystyczny gorzki smak pestek spowodowany jest wysoką zawartością witaminy B17, znanej w literaturze fachowej jako amigdalina - jest to naturalna substancja, działająca zapobiegawczo na schorzenia nowotworowe.

Więcej szczegółów

16 Przedmioty

17,00 zł

Więcej informacji

Morele, znane u nas głównie jako składnik konfitur czy kompotów, są dobre dla naszego organizmu nie tylko pod postacią smacznych owoców, ale też bogatych w magnez i związki mineralne pestek.

Charakterystyczny gorzki smak pestek spowodowany jest wysoką zawartością witaminy B17, znanej w literaturze fachowej jako amigdalina - jest to naturalna substancja, działająca zapobiegawczo na schorzenia nowotworowe.

Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy różne nazwy tej samej naturalnej substancji. Zatem kiedy letril dostanie się do ludzkiego organizmu, rozchodzi się do wszystkich komórek zdrowych i chorych. Z tym, że w zdrowych komórkach zamienia się w glukozę a w rakowej uwalnia cyjanek (kwas pruski)  oraz aldehyd benzoesowy. Te dwie substancje niszczą komórkę rakową i tylko ją, a to właśnie chodzi. Natura w doskonały sposób zabezpieczyła nas przed kwasem pruskim zawartym w pestkach owoców.   
Oprócz B17 są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego.

Pestki moreli jakie oferujemy, pochodzą z upraw na których nie używa się herbicydów, pestycydów, ani chemicznych wspomagaczy potęgujących plony. Nasz pełnowartościowy produkt nie jest genetycznie modyfikowany.

Stosowanie: 2 pestki dziennie (zawiera kwas pruski pochodzenia naturalnego)

UWAGA!
Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.