Guarana - sprawdzony środek od lat
Na długo zanim pierwsi europejscy osadnicy przybyli na teren Amazonii, tubylcy odkryli pnącą roślinę o czerwonych owocach i ciemnych ziarnach. Nazwali ją „warana”. Z nazwy tej powstała później nazwa GUARANA.
Ziarnom (orzechom) przypisywano magiczne moce i czczono je jako święty owoc. Jeszcze w dzisiejszych czasach Indianie tłoczyli ziarna w sztabkę i ucierali w proszek na chropowatym języku ryby Piracuru. Po rozpuszczeniu w wodzie otrzymywali z niego orzeźwiający napój, który służył im jako środek wzmacniający i substytut pożywienia.
Roślina wytwarza kwiatostany groniaste, osadzone w kątach liści. Pojedyncze kwiaty są drobne, pachnące, koloru białego. Owocem jest gruszkowata, czerwona torebka zawierająca czarne nasiona. Nasiona tworzą pęk. Owoc po obraniu jest czerwony, z odcieniem pomarańczowym i żółtym, częściowo otwiera się, ukazując nasiona. Na tym etapie owoce są zbierane, aby zapobiec ich spadaniu na ziemię. Owoce zbiera się ręcznie, po czym nasiona powinny być przechowywane razem przez 2-3 dni, aby wystąpił proces fermentacji. Następnie łupinki się usuwa, a nasiona suszy. Do produkcji używa się wyłącznie nasion: wszystkie inne części są wyrzucane. Następnym etapem przetwarzania jest prażenie, które odbywa się już po przesianiu nasion, aby można je było prażyć równomiernie. Proces ten powinien odbywać się w glinianych piecach przez 4-5 godzin, aż nasiona będą zawierać 9% wilgotności. W ten sposób otrzymujemy ziarno guarana, znane też pod nazwą guarana em rama. Nasiona guarany zawierają alkaloidy, dużą ilość kofeiny (około 4%), skrobię, żywicę, garbniki. W stosunku do kawy Guarana zawiera 3-krotnie więcej kofeiny, przy czym jest to kofeina łatwo przyswajalna, bez zanieczyszczających środków balastowych, które powodują zakwaszanie organizmu. W suchej masie nasion znajduje się około 11% tłuszczów, 3% białka, 9% skrobi.
Guarana - naturalny stymulant
Guarana należy do grupy substancji, działające stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Powodują wydzielanie hormonów i neuroprzekaźników (np. adrenaliny czy dopaminy) co objawia się zwiększeniem wydolności psychicznej i fizycznej oraz euforią. Działa analeptycznie. Uwrażliwia na lepszy odbiór składników stymulujących receptory dopaminy. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz ośrodki wegetatywne: oddechowy, naczynioruchowy i nerwu błędnego. Pobudza równomiernie korę mózgową (zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne). Przyśpiesza przemianę materii, zwiększając zapotrzebowanie na tlen. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Działa moczopędnie. Wchłania się dobrze z przewodu pokarmowego i po zmetabolizowaniu wydala się z moczem. Stosowana w ostrym zatruciu alkoholem, atropiną, w zapaści w przebiegu chorób zakaźnych, niedociśnieniu, stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego.
DZIAŁANIE:
Inaczej niż kawa GUARANA nie powoduje nerwowości lecz działa na ciało i umysł łagodnie orzeźwiająco.
Jej substancja aktywna, kofeina (zwana również guaranina) ze względu na dużą ilość garbników i włókien wchłaniana jest przez organizm bardzo powoli i w nieszkodliwy sposób. Działanie stymulujące utrzymuje się około 6 godzin nie powodując skutków ubocznych.
Dla kogo Guarana jest odpowiednia?
Guarana jest idealna dla wszystkich, którzy nie tolerują kawy, a jednocześnie nie chcą zrezygnować ze stymulującego działania kofeiny.
Dla osób wykonujących zawody z dużym czynnikiem stresu, które chciałyby w sposób naturalny podwyższyć swoją wydajność.
WSKAZANA PRZY:
• obniżeniu energii życiowej
• osłabieniu potencji
• osłabieniu odporności
• zmęczeniu psychicznym i fizycznym
• zaburzeniu koncentracji, pamięci
• bólach głowy, migrenach
• zaburzeniu krążenia na tle niedociśnienia
• zawrotach głowy
• w okresie rekonwalescencji po ciężkich chorobach, operacjach
• stanach depresyjnych
• podatności na przeziębienia
• wysokim poziomie cholesterolu we krwi
• rozstroju żołądka
• otyłości, cellulicie
• dla podwyższenia ciśnienia krwi
• w stanach wyczerpania, znużenia, senności oraz gdy zachodzi potrzeba wykonywania odpowiedzialnych czynności jak np. prowadzenie pojazdu przez całą noc
NASZA GUARANA (4%-5% NATURALNEJ KOFEINY) DAJE POŻĄDANE EFEKTY JEDNOCZEŚNIE POMAGAJĄC TWOJEMYU ORGANIZMOWI.
Oferujemy produkt wysokiej jakości, prażony według tradycyjnych metod medycyny indiańskiej.
W środku ziarna zawsze znajduje się wilgoć, przez co czsami powstaje pleśń, aby temu zapobiec nie tylko wysuszamy guaranę ale w odróżnieniu do innych - MY JĄ DODATKOWO PRAŻYMY !
Składniki: 100% czystego proszku Guarany z ok. 4 % naturalnej i przyjaznej dla organizmu (żołądka) kofeiną.
Sposób użycia: Dziennie 2-3 g proszku Guarany (łyżeczka) dodać do musli, jogurtu lub do dowolnego środka spożywczego i wymieszać.
Przepisy na napoje z guaraną:
"Napój guaranowy po indiańsku"
Do 1 szklanki gotującej się wody wsypać ½ lub 1 łyżeczkę guarany.
"Agua branca"
½ lub 1 łyżeczkę guarany wmieszać do 1 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub zimnej przegotowanej.
"Napój wzmacniający"
Sporządzić pastę z 1 g guarany, 1 g mąki maniokowej i wody. Wmieszać do 1 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub zimnej przegotowanej.
"Cytrusoway napój z guaraną"
½ lub 1 łyżeczkę guarany wmieszać do 1 szklanki napoju cytrynowego.