Maca proszek (1)

Maca proszek

BIO Maca. Tajemnica Inków – fizyczny i umysłowy fitness.
ładowanie

Dostępne opcje

Wybierz opcje
Gramatura
  • Anuluj
  • 1 kg
  • 100 g
  • 200 g
  • 50 g
  • 500 g
  • 20,00
    PLN
    za
    szt.
    Producent: Amazonas
    szt.
    ładowanie

    Produkt niedostępny w tej liczbie

    Dostępna ilość:

    Zadaj pytanie o przedmiot
    •  

    Maca(Lepidium meyenni walp) jest małą rośliną bulwiastą pochodzącą z Andów Peruwiańskich. Jest daleko spokrewniona z dobrze znanym selerem.


    Od pradawnych czasów Maca rośnie w surowej dziczy płaskowyżu Andów wystawiona na działanie ekstremalnych warunków klimatycznych rozległego i wrogiego środowiska. W XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli korzeń macy do Europy. W tamtym czasie był on uznawany za wartościowy do tego stopnia, iż używano go jako regularnego środka płatności w rozliczeniach z kolonialistami.

         Według oficjalnego raportu sporządzonego przez "Universidad Agraria La Molina" maca stanowi podstawę pożywienia w Peru.

         Peruwiańscy Indianie stosowali mace jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym korzeń znajdował także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu.

         Maca jest byliną, której część nadziemna - łodyga - liczy sobie kilkanaście centymetrów długości, ma 12-20 liści w kształcie muszli, a w porze kwitnienia małe, białe kwiatki. Część podziemna - bulwa o kształcie gruszkowatym, która jest użytkową częścią rośliny - ma średnicę od 2 do 8 centymetrów i osiąga długość do 18 cm. Każda z istniejących odmian tej rośliny wyróżnia się charakterystyczną barwą bulwy - od szarej, przypominającej kolor ziemniaka, poprzez białą, żółtą, biało-żółtą, biało-różową do biało-purpurowej i czerwonej. Po 6-7 miesiącach od wysiewu maca jest dojrzała do zbiorów.

         Świeże korzenie Macy (Lepidium meyenii  walp) zawierają ok. 80% wody, podczas gdy w wysuszonych jest jeszcze ponad 10%. W pozostałej masie znajduje się 10%–13% białek, 25%–78% węglowodanów, 8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów. Zawierają też znaczną ilość niezbędnych aminokwasów, a żelaza i wapnia jest w nich więcej niż w ziemniakach. Spośród kwasów tłuszczowych w największej ilości znajduje się w korzeniach kwas linolenowy, palmitynowy i oleinowy. Są też obecne sterole (sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, 7,22-ergostadienol, witaminy i sole mineralne. Oprócz tego znaleziono też glukozynolaty (glikozydowe połączenia siarkowe) oraz biologicznie aktywne aromatyczne izotiocyjaniany (olejki gorczyczne), w tym izotiocyjanian p-metoksybenzylowy, poza tym leukoantocyjaniany, garbniki, saponiny, taniny, terpenoidy, steroidy.

    Spośród witamin obecnych w mace wymienić należy następujące:
    witamina A - ok. 0,07 mg/100 g,
    witamina B1 - ok. 0,15 mg/100 g,
    witamina B2
    witamina B6 - ok. 0,31 mg/100 g,
    witamina C - ok. 3,1 mg/100 g,
    witamina E

     

    Sole mineralne, jakie zawiera korzeń macy to:
    wapń - ok. 260 mg/100 g,
    żelazo - ok. 17 mg/100 g,
    miedź - ok. 6 mg/100 g,
    cynk - ok. 4 mg/100 g,
    mangan - ok. l mg/100 g,
    potas - ponad 2 g /100 g.

         Raport potwierdza, że maca może być spożywana w dowolnej ilości bez ryzyka skutków ubocznych. Szczególnie ludzie cierpiący z powodu stresu i wysiłku fizycznego (sport) odczują korzystne działanie korzenia macy. Środek poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy oraz środek energetyzujący, wspomagający budowę i wytrzymałość masy mięśniowej.

         Kronthaler, jeden z najsłynniejszych austriackich alpinistów zdobywca Nanga Parbat (8125 m), najdalej na zachód wysuniętego ośmiotysięcznika twierdzi: „by sprostać nadludzkim wymaganiom, a dokładniej - skłonić się do wysiłku, całkowicie polegałem na macy, którą regularnie przyjmowałem. Byłem zupełnie przekonany o jej skuteczności”.

    Właściwości:
    - wzmacnia organizm pod względem fizycznym, umysłowym i hormonalnym,
    - reguluje procesy hormonalne zarówno u kobiet jak u mężczyzn (poziom hormonów tarczycy, nadnerczy, przysadki, gonad, poprawia jakość nasienia),

    - używana jako afrodyzjak
    - wskazana w wypadku anemii, problemach z niepłodnością, niedożywieniu, problemach z nieregularnym miesiączkowaniem, ogólnym osłabieniu, menopauzie, oraz przy osteoporozie,
    - powoduje opóźnienie procesu starzenia się organizmu w tym procesu starzenia się skóry i wszystkich naszych organów i narządów,
    - poprawia czynność pracy mózgu, eliminuje zmęczenie umysłowe,
    - u kobiet w okresie karmienia pobudza produkcję mleka,
    - ma bardzo wysoki wskaźnik zawartości minerałów co jest niezbędne w codziennym odżywianiu,
    - jest niezbędnym uzupełnienie diety dla osób, których praca wymaga szczególnego wysiłku fizycznego bądź umysłowego. Na przykład: sportowcy, studenci itp.

         Maca może być polecana w okresie rekonwalescencji. Fenolokwasy i polifenole oraz flawonoidy wymiatają wolne rodniki i nadtlenki.

         Izotiocyjanianom są przypisywane właściwości redukowania zapadalności na nowotwór wątroby i piersi.
    Alkaloidy Macy, makamidy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole mają właściwości adaptogenne, immunostymulujące, przeciwmiażdżycowe i regulujące zaburzenia hormonalne (dotyczy hormonów sterydowych). Alkaloidy i makamidy Macy stymulują spermatogenezę i mogą poprawiać płodność u mężczyzn.

           Niemiecki biochemik, dr Walter Last w raporcie nt. preparatów roślinnych i suplementów żywnościowych przygotowanym na potrzeby australijskiego miesięcznika „New Dawn” sporo miejsca poświęcił mace. W publikacji tej stwierdza m.in.: „Do poprawy funkcjonowania i zrównoważenia układu endokrynologicznego w ogólności, a hormonów płciowych w szczególności, służy południwoamerykańska maca (Lepidum meyenii). Posiada ona znaczną przewagę nad innymi podobnie działającymi preparatami”.

     Stosowanie sproszkowanego korzenia Macy może być brane pod uwagę w łagodzeniu objawów depresyjnych okresu okołomenopauzalnego i stać się alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej.

     Maca może być stosowana jako preparat antydepresyjny oraz pobudzający gojenie się ran. O stosunkowo silnym działaniu bakteriostatycznym i fungistatycznym tej rośliny decyduje zawartość olejków gorczycznych.

     

    Składniki: 100% czystego proszku Maca z kontrolowanej biologicznie uprawy 

    Sposób użycia: ok. 2 g BIO proszku Maca (1 łyżeczka) dodać do jogurtu, musli lub do dowolnego napoju i wymieszać.

     

    Dodaj opinię Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

    Dodane opinie (0)
    ładowanie
    Powiązane produkty
    Acai proszek
    Acai proszek
    34,00 PLN
    Acai kapsułki
    Acai kapsułki
    34,00 PLN
    Acerola tabletki
    Acerola tabletki
    34,00 PLN
    Czarnuszka kapsułki
    Czarnuszka kapsułki
    80,00 PLN
    Czarnuszka olej
    Czarnuszka olej
    160,00 PLN
    Guarana kapsułki
    Guarana kapsułki
    35,00 PLN
    Guarana tabletki
    Guarana tabletki
    35,00 PLN
    Guarana proszek
    Guarana proszek
    40,00 PLN
    Guarana plus maca kapsułki
    Guarana plus maca kapsułki
    35,00 PLN
    Koci Pazur
    Koci Pazur
    34,00 PLN

    Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

    Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl