
Acai 200g

Opis
Acai – naturalna ochrona komórek
Acai (Euterpe olerace), jest małą, ciemnoczerwoną do czarnego koloru jagodą, która rośnie w kiściach na wysokości ok. 25 metrów na palmie ACAI. Owoc składa się w ok. 80 % z jednego nasiona.
Palmy ACAI, których kiście mogą zawierać do 6 kg owocu, rosną przede wszystkim w dolnej Amazonii (północna Brazylia) w stanie Pará.
Co to jest ORAC ?
Oxygen Radical Absorbance Capacity - jest to naukowa metoda, która ustala całkowitą możliwość zneutralizowania wolnych rodników przez dany produkt spożywczy.
Wg tej metody naukowcy porównali w roku 2004 ok. 100 produktów spożywczych.
Acai doszło w roku 2006.
Jednostką pomiaru w tej metodzie to Mikromol Troloequivalent pro Gramm (μmol TE /g ).
Im wyższa liczba, tym większa neutralizacja wolnych rodników.
Acai ma 1027 ORAC.
Więcej wykazują tylko niektóre przyprawy (cynamon, goździki, oregano) i czekolada do pieczenia. Te środki spożywcze są jednak rzadko przez kogoś spożywane w dużych ilościach.
Aby osiągnąć dziennie 7.000 ORAC (wg amerykańskiej FDA aby zneutralizować wolne rodniki ) wystarczy spożyć 6,8g ACAI.
Antyoxydanty (chroniące komórkę, substancje roślinne)
Owoce Acai zawierają wyjątkowo dużą część antyoxydancyjnych Antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów), które występują również w czerwonym winie.
Z powodu fizycznego i psychicznego przeciążenia, złego odżywiania, nadużywania alkoholu i palenia papierosów powstają w dużych ilościach wolne rodniki, które zakłócają pracę naszego systemu immunologicznego i mogą przyspieszyć proces starzenia. Antyoxydanty pomagają zneutralizować wolne rodniki.
Acai zawiera witaminy B1, B2, B3, witaminy E, C, Fosfor, Wapń, Potas, Żelazo, Białko, nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega 6, Omega 9.
Jagody Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego.
Kwas elagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał antynowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Acai zawiera następujące składniki:
AMINOKWASY: jagody Acai zawierają najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydryna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.
FITOSTEROLE: beta-sitosterol to najważniejszy sterol roślinny, jaki znaleziono w jagodach Acai.
ANTYOKSYDANTY: działają ochronnie na komórki, zapobiegając ich uszkodzeniu przez wolne rodniki.
Właściwości Acai:
- odmładzające
- przeciwnowotworowe
- polepsza pracę układu krążenia
- przyspiesza metabolizm tłuszczu
- zmniejsza poziom cholesterolu
- ochrania prostatę
- zmniejsza objawy alergii
- wzmocnia układ odpornościowy
- poprawia działania układu trawiennego i wydalniczego
- lepsza koncentracja
- lepszy sen i regeneracja sił
- oczyszczenie i detoksykacja organizmu
OBECNIE HIT W USA.
WIĘKSZOŚĆ AKTORÓW AMERYKAŃSKICH STOSUJE CODZIENNIE ACAI W CELU WZMOCMIENIA ORGANIZMU, LEPSZEJ KONCENTRACJI ORAZ OCHRONY PRZECIWNOWOTWOROWEJ.
PRODUKT ORGINALNY – NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Owoc z najwyższą zawartością naturalnych antyoxydantów.
Składniki: proszek Acai (5:1, z 5 kg świeżych jagód wyprodukowano 1kg ekstraktu w proszku), maltodextrina.
Sposób użycia: W zależności od zapotrzebowania, dziennie 4g proszku (1 łyżeczka) dodać do musli, jogurtu, dowolnego soku. Wymieszać.